In dit artikel wordt kort uitgelegd wat huurtoeslag is en wanneer je er recht op hebt. Sinds januari 2020 is het maximum jaarinkomen verhoogd en is er geen harde inkomensgrens meer. Voor meer informatie over de verdwijning van de harde inkomensgrens <klik hier>

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een subsidie die de overheid geeft aan mensen met een laag inkomen, die in een huurwoning wonen. Hoe hoog de huurtoeslag is hangt van het inkomen af en hoe hoog de huur is. 

In het algemeen geldt eerst hoe hoger de huur, hoe meer huurtoeslag je krijgt.
Daarna wordt het inkomen erbij genomen en hoe hoger je inkomen hoe lager de huurtoeslag wordt.

Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Huurtoeslag kan je gratis aanvragen op de website van de belastingdienst.
Er zijn meerdere websites actief waar ze aangeven dit voor jou te doen tegen betaling. Trap hier niet in en vraag het zelf gemakkelijk en snel aan bij de belastingdienst. <klik hier>

Kom je er toch niet uit. Dan is er altijd nog de gratis belastingtelefoon die je hier graag bij helpt. Het nummer is: 0800-0543

Wil je de huurtoeslag nog niet aanvragen en alleen een proefberekening doen dan kan dit ook. <klik hier>

Kan ik huurtoeslag aanvragen over eerder jaren?

Ja! Je kan huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen. Dit betekent dat je tot 1 september 2020 nog huurtoeslag kunt aanvragen over het jaar 2019. Ook deze aanvraag doe je simpelweg bij de belastingdienst website. <klik hier>
 

Voor de jaren hiervoor kan je alleen huurtoeslag aanvragen als je nog geen aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan over dat jaar. 

HEERO2B

Maak je gebruik van één van onze diensten dan vraagt HEERO2B de huurtoeslag voor jou aan. <klik hier> voor ons budgetcoaching aanbod.

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van de huurtoeslag?

Bij het aanvragen van de huurtoeslag zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voor de volledige lijst . In dit artikel leggen we de nadruk op drie punten die voor de meeste mensen het belangrijkste zijn:
– De hoogte van je (gezins)inkomen
– De hoogte van de huur
– De hoogte van je vermogen

Voor alle drie is namelijk een maximum ingesteld. Zit je hierboven, dan heb je geen recht op huurtoeslag. Alle bedragen die hieronder worden genoemd worden bepaalt door de belastingdienst en zijn overgenomen van hun website. 

Gezinsinkomen
Bij de huurtoeslag kijkt de belastingdienst naar het inkomen en vermogen van alle bewoners die op jouw adres zijn ingeschreven.

Ben jij de enige inwoner dan is het maximum jaarinkomen dat je mag hebben om huurtoeslag aan te vragen:  € 31.600,-.
Zijn er meerdere inwoners dan is het maximum jaarinkomen: € 37.700,-.
Heb je kinderen onder de 23 die bij je inwonen dan telt hun inkomen niet mee als hun jaarinkomen minder dan € 5000,- is.

De hoogte van de huur
Dit mag maximaal € 737,14 zijn.

De hoogte van je vermogen
Staat er meer dan € 30.846,- op je spaarrekening dan heb je geen recht op huurtoeslag. Zit je hieronder, dan is dit geen probleem. 
Een brommer of auto valt in dit geval niet onder vermogen en  hoef je dus niet mee te rekenen. Een vakantiehuis in Spanje wel.

Om alles overzichtelijk te maken staat hieronder de belangrijkste informatie nog in een tabel.

Huurtoeslag belangrijkste informatie 2020

 

Alleenstaanden

Samenwonend

Sociale huurwoning grens

€ 737.14 per maand

€ 737.14 per maand

Jaar Inkomensgrens

€ 31.600,- per jaar

€ 37.700,- per jaar

Vrijstelling inkomen kinderen onder 23 jaar

ca. €5.000,- per jaar

ca. € 5.000,- per jaar

Vermogensgrens

€ 30.846,- per jaar

Per medebewoner € 30.846,-

Maximum te ontvangen huurtoeslag

€ 354,- per maand

€ 309,- per maand