Door het Coronavirus (COVID 19) zitten veel mensen gedwongen thuis. Best fijn als je thuis kan werken. Helaas betekent dit voor vele andere mensen geen inkomen, geen contract verlenging of ontslag. De rekeningen blijven doorgaan maar er is straks geen inkomen meer. Wat nu te doen?

Gelukkig leven we in Nederland in een land waar we veel regelingen hebben voor dit soort situaties.
Om alles overzichtelijk te houden, vind je hieronder een lijst met de meest recente regelingen waar je misschien recht op hebt. Alle externe verwijzingen zijn naar websites van de rijksoverheid.

Staat jouw situatie er niet bij? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij van HEERO2B of we iets voor jou kunnen betekenen.

Regelingen voor Ondernemers en werkgevers in Nederland

NOW

Vergoeding voor kosten personeel (Corona gerelateerd)

Aanvraag link

TOGS

€ 4000,- Vergoeding voor bedrijven getroffen door maatregelen overheid (Corona gerelateerd)

Aanvraag link

TOZO

Uitkering van maximaal 3 maanden 
en/of 
lening van maximaal €10.517,- bij de gemeente  (Corona gerelateerd)

Aanvraag link

Bijstandsuitkering

Bijstandsuitkering voor ondernemers voor het levensonderhoud. (niet corona gerelateerd)

Voor Flevoland: Link     
Voor meer informatie kijk op de website van jouw plaatselijke gemeente.

Regelingen voor Werknemers in Nederland

NOW

Vergoeding voor kosten personeel (Corona gerelateerd)

Informatielink

Transitie vergoeding

Vergoeding bij ontslag in 2020

Informatielink

WW uitkering

Uitkering na ontslag door werkgever

Informatielink

Regelingen voor iedereen in Nederland
BelastingmaatregelenUitstel van betaling voor belastingen met hierbij 0,01% renteInformatielink
Noodstopprocedure CJIBUitstel van betaling voor boetes bij CJIBInformatielink
BijstandsuitkeringUitkering wanneer er geen recht op WW-uitkering isVoor meer informatie kijk op de website van jouw plaatselijke gemeente.
Gemeentelijke schuldhulpverleningHeb je schulden en kom je er zelf niet meer uit.Neem contact op met HEERO2B of kijk voor meer informatie op de website van jouw plaatselijke gemeente.

Regelingen voor Ondernemers/Werkgevers in Nederland

NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid)

Ben je ondernemer en heb je personeel dan is deze regeling voor jou.
De NOW regeling zorgt er voor dat de lonen van je werknemers doorbetaald kunnen worden en er minder ontslagen hoeven te vallen. Als werkgever kan je deze regeling aanvragen op deze pagina . Hier vind je ook meer informatie over deze regeling.

TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren)

Ben je ondernemer en wordt je bedrijf direct geraakt door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft ingesteld (kapper, restaurant, café of een ander beroep waar je veel fysiek contact
hebt met je klanten). Dan is deze regeling voor jou. Klik hier voor meer informatie.

TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers)

Ben je ondernemer en zijn bovenstaande regelingen nog niet genoeg om je bedrijf draaiende te houden, dan kan je deze regeling gebruiken om een lening van maximaal €10.517,- aan te vragen bij de gemeente. 

Hiernaast kan je ook voor maximaal 3 maanden een uitkering aanvragen voor het levensonderhoud. Hoe je dit doet, vind je hier

Bijstandsuitkering

Ook voor ondernemers is er een bijstandsuitkering voor het levensonderhoud.

Kijk of je hier voor in aanmerking komt op de website van de gemeente waar jij als persoon staat ingeschreven (dus niet je onderneming).
Voor Flevoland klik hier

Regelingen voor Werknemers in Nederland

NOW regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid)

Door het Coronavirus daalt de omzet van veel bedrijven. Hierdoor is er minder geld om het personeel te betalen. De NOW regeling zorgt er voor dat de lonen van de werknemers doorbetaald kunnen worden en er minder ontslagen hoeven te vallen. De werkgever kan deze regeling aanvragen op deze pagina.

Ben je als werknemer net ontslagen door de omstandigheden van het coronavirus, vraag je werkgever dan of hij deze aanvraag heeft gedaan. Met deze regeling zou het ontslag teruggedraaid kunnen worden.
Heeft je werkgever de NOW regeling al aangevraagd dan vind je hier nog extra informatie.

Transitievergoeding

Sinds Januari 2020 zijn er nieuwe regels met betrekking tot de transitie vergoeding (ontslagvergoeding) voor werknemers die door hun werkgever zijn ontslagen of waarbij het contract niet verlengd is. Met deze nieuwe regels heb je eerder recht op transitie vergoeding.

Ben je door de omstandigheden van het Coronavirus ontslagen? Ook dan heb je recht op de transitie vergoeding.  Klik hier om te kijken of je recht hebt en hoe hoog dit bedrag dan is. Let op dat je werkgever deze vergoeding binnen 1 maand, na ontslag, uit betaald. Gebeurt dit niet, dan moet je binnen 3 maanden na ontslag, een verzoek bij de kantonrechter hebben ingediend waarin je deze vergoeding opeist.

Werkloosheidswet (WW) uitkering

Ben je ontslagen door je werkgever en heb jijzelf hier geen schuld aan (bijv. diefstal) dan kan je zoals gewoonlijk een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De reden voor de aanvraag kan gerelateerd zijn aan het coronavirus, maar dit hoeft niet. De procedures bij de WW aanvraag blijven hetzelfde.

Heb je geen recht op een WW uitkering, dan is de enige oplossing een Bijstandsuitkering bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Hierbij daalt je inkomen wel tot bijstandsniveau (ca. €1000,- netto per maand)

Regelingen voor iedereen in Nederland

Belastingmaatregelen

Moet je belasting betalen over je inkomsten of omzet, maar kan je dit door de omstandigheden van het coronavirus niet bekostigen. Dan kan je hiervoor uitstel aanvragen bij de belastingdienst.

De nieuwe belastingmaatregelen zorgen er voor dat je bijna geen rente (0,01%) hoeft te betalen voor deze uitstel van betaling. Het is dus zeker de moeite waard om hier van gebruik te maken mocht je dit nodig hebben. klik hier voor meer informatie.

Heb je nog geen aangifte inkomstenbelasting gedaan dan kunnen wij van HEERO2B dit ook voor u doen klik hier. Kan je de kosten hiervoor niet gelijk betalen, dit is geen probleem. Samen komen we tot een oplossing.

Noodstopprocedure CJIB

Sinds begin April 2020 is er een nieuwe regeling in werking getreden voor mensen die een boete moeten betalen aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Voorheen was deze overheidsinstantie erg streng met hun betalingsregelingen. Kon je de boete(s) niet betalen dan was dat jammer en bleef het bedrag zich verhogen.

Gelukkig is er sinds 1 april een nieuwe regeling, de noodstopprocedure, waar je 4 maanden uitstel van betaling kan vragen. Het is dan wel de bedoeling dat je tijdens deze 4 maanden contact op neemt met de gemeentelijke schuldhulpverlening. Nadat de schuldhulpverlening dit heeft opgepakt kan je nog eens 8 maanden uitstel aanvragen.  Wij bij HEERO2B kunnen hier ook bij ondersteunen.

Bijstandsuitkering

Heb je geen recht op een WW uitkering, dan is de enige oplossing een Bijstandsuitkering bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Hierbij daalt je inkomen wel tot bijstandsniveau (ca. €1000,- netto per maand). Kijk voor meer informatie op de website van jouw plaatselijke gemeente.

Gemeentelijke Schuldhulpverlening

Kom je door de omstandigheden van het coronavirus in een situatie terecht waarbij je meerdere schulden moet maken en deze niet kan afbetalen? Neem dan contact op met HEERO2B. Wij kijken samen met jou wat we kunnen doen om je situatie te verbeteren. Vaak zijn schuldeisers in deze tijd coulanter en is er nog veel mogelijk. HEERO2B kan hierbij ondersteuning bieden.

Werken de schuldeisers niet mee, dan moet de gemeentelijke schuldhulpverlening worden gestart. Dit kan via HEERO2B. Maar kan je ook zelf regelen via de schuldhulpverlening bij de gemeente waar jij ingeschreven staat. Hoe sneller jij aan de bel trekt hoe sneller het kan worden opgelost.